Menu

Zašto izabrati optimizaciju umjesto kupnje novog propelera

Iako je propulzija jedan od najvažnijih faktora u sveukupnim performansama broda, značaj propelera se često zanemaruje. Djelomično je uzrok tome što do sada nije bilo prikladnih uređaja i mogućnost komercijalnog ispitivanja propelera, a samim tim i mogućnost poboljšanja performansi.
Poznato je da je svaki brod priča za sebe i da ne postoje dva potpuno ista broda, s druge strane propeleri se proizvode u standardiziranim verzijama i prema već gotovim kalupima. Standardni propeleri zadovoljavaju svrhu, ali nemaju optimalne performanse.
Propeler optimiziran pomoću Prop Scan® sustava je napravljen tako da odgovara pojedinom brodu i kombinaciji motora i kopče te tako omogućuje brodu da postigne maksimalne performanse i ukloni vibracije.

Nekoliko najvažnijih poboljšanja koje se postižu optimizacijom propelera su:

 • Povećanje brzine
 • Smanjena potrošnja goriva
 • Uklanjanje vibracija
 • Optimalni broj okretaja motora

Ako imate bilo koji od dolje navedenih problema, obratite nam se, jer mi Vam možemo pomoći.

 • Vibracija
 • Kavitacija
 • “Pjevajući” propeler
 • Preopterećeni motor (nedovoljan broj okretaja motora)
 • Nedovoljno opterećeni motor (preveliki broj okretaja motora)
 • Nesinkronizirani propeleri
 • Loše performanse propelera
 • Ostali problemi

Vibracije uzrokovane propelerom

Vibracije mogu biti uzrokovane netočnostima u koraku, površini propelera, obliku sekcije i nebalansiranosti propelera. Prop Scan nam omogučuje da vidimo i uklonimo ove nepravilnosti. Ovo se rezultira u pravilnijem, učinkovitijem i često bržem propeleru. Donesite Vaš propeler na besplatno ispitivanje, sa što više podataka o brodu, kopči i motoru.

Kavitacija

Kavitacija uzrokovana propelerom uzrokuje vibracije, buku i ozbiljno oštecenje propelera. Može li se ovo izbjeći? Problem kavitacije možemo podijeliti u dvije kategorije. Kavitacija uzrokovana propelerom i kavitacija uzrokovana samim brodom, formom trupa, raznim dodacima i izmjenama. Ukoliko je kavitacija uzrokovana propelerom, mi možemo izmjeriti i ispitati vaš propeler pomoću Prop Scan sustava i pokazati vam uzrok. Što nam je potrebno za to? Potrebno nam je da donesete ili pošaljete vaš propeler zajedno sa što više podataka o brodu, motoru i kopči.

”Pjevajući propeler”

Neki propeleri proizvode zvukove visoke frekvencije na određjenim okretajima motora koje zvuče kao pjevanje. U najboljem slučaju ovo može biti neprijatno, ali ako se ovo događa na okretajima na kojima najčešće vozite, ovo će biti neprihvatljivo. U većini slučajeva ovome ima lijeka. Jedino što trebate učiniti je da donesete ili pošaljete vaš propeler zajedno sa što više podataka o brodu, motoru i kopči.

Preopterećeni motor (nedovoljan broj okretaja motora)

Ako ste ponosni vlasnik plovila, bez obzira koliki je i kakav je – vaš je, a smeta vam crni dim koji ostaje za vama, vrijeme je da poduzmete nešto po tom pitanju. Preopterećenom motoru je bitno smanjen vijek trajanja, a crni dim će ozbiljno ugroziti vaše uživanje u vožnji. Mi vam možemo pomoći da rješite taj problem. Ako donesete ili pošaljete vaš propeler zajedno sa što više podataka o brodu, motoru i kopči, mi ćemo vam reći što je potrebno napraviti na vašem propeleru da bi se uklonio uzrok.

Nedovoljno opterećeni motor (preveliki broj okretaja motora)

Kad su okretaji motora veći nego maksimalni propisani broj okretaja ili kad se puni okretaji postižu prije nego je ručka goriva na maksimalnom gasu, motor ne razvija maksimalnu snagu. Drugim riječima, ne izvlačite optimum od svog motora. U većini slučajeva, ovo znači da se može dobiti na brzini. Koliko? To možemo procjeniti samo ako donesete ili pošaljete Vaš propeler zajedno sa što više podataka o brodu, motoru i kopči.

Nesinkronizirani propeleri

Mnogi brodovi s dva propelera imaju loše sinkronizirane propelere, drugim riječima, lijevi i desni motor nisu jednako opterećeni i nemaju jednaki broj okretaja na istom gasu. Ovo može biti uzrokovano korakom (pitch), oblikom lopatice (camber) ili oblikom sekcije (section shape) između dva propelera. Ima li tu pomoći? Naravno. Donesite vaš propeler i pokazat ćemo vam razliku između lijevog i desnog propelera. Istovremeno dati ćemo vam savjet što je potrebno napraviti da bi se riješio vaš problem.

Loše performanse propelera

Mnogo je razloga koje uzrokuju loše performanse propelera. Štogod da je uzrok, mi vam možemo pomoći da ga pronađete i utklonite. Donesite vaš propeler kod nas sa što više podataka o brodu, motoru i kopči. Mi ćemo ga besplatno ispitati i dati vam profesionalni savjet kako da riješite vaš problem.

Ostali problemi

Postoji mnogo problema koji nisu spomenuti na ovoj stranici. Ako imate takvih problema, obratite nam se za pomoć.


logo

O NAMA

Poslovna zona Lonići,
23 205 Bibinje

Tel. 023/493 710
Fax. 023/493 719
Mob. 091/167 3753

E-mail. info@adriaprop.hr

RADNO VRIJEME
PON - PET: 08:00 - 16:00h

ZASTUPNIŠTVA

alt alt alt alt
alt