Problemi uzrokovani propelerom

PREOPTEREĆENI MOTOR
Ako ste ponosni vlasnik plovila (bez obzira koliki je i kakav je – vaš je), a smeta vam crni dim koji ostaje za vama, vrijeme je da poduzmete nešto po tom pitanju.
Preopterećenom motoru je bitno smanjen vijek trajanja, a osim što je dim gorivo bačeo u vjetar, crni dim će ozbiljno ugroziti vaše uživanje u vožnji.
Modifikacijom i optimizacijom propelera, rješavamo u potpunosti problem preopterećenosti motora, što će rezultirati manjom potrošnjom i ugodnijom vožnjom.
Image

VIBRACIJE

Vibracije nisu samo neugodne, već i znak neučinkovitosti propelera. Mogu biti uzrokovane netočnostima u koraku, površini propelera, obliku sekcije i nebalansiranosti propelera.

Prop Scan nam omogućuje da prepoznamo i eliminiramo ove nepravilnosti, što rezultira mirnijom vožnjom, učinkovitijim i često bržim propelerom

Image

KAVITIRAJUĆI PROPELER

Kavitacija uzrokovana propelerom uzrokuje vibracije, buku i ozbiljno oštećenje propelera. Može li se ovo izbjeći?

Problem kavitacije možemo podijeliti u dvije kategorije. Kavitacija uzrokovana propelerom i kavitacija uzrokovana samim brodom (tj. kavitacija uzrokovana formom trupa, raznim dodacima i izmjenama …).

Ukoliko je kavitacija uzrokovana propelerom, mi možemo izmjeriti i ispitati vaš propeler pomoću 3D skenera i/ili Prop Scan sustava i pokazati vam uzrok i promjenom dizajna krila propelera rješiti ćemo problem kavitacije

Image

POVEĆANJA POTROŠNJA GORIVA

Da li vaš brod troši više goriva od preporučene količine?

Propeleri lošije klase povećavaju potrošnju goriva.

Propeler ISO klase S u prosjeku troši 10-15% manje goriva od propelera ISO klase III.

Image

RASTEREĆENI MOTOR

Kad su okretaji motora veći nego maksimalno propisani broj okretaja, motor ne razvija maksimalnu snagu.

Drugim rječima, ne izvlačite optimum od svog motora.

U vecini slučajeva, ovo znači da se može dobiti na brzini.

Image

PJEVAJUĆI propeler

Neki propeleri proizvode zvukove visoke frekvencije na odredjenim okretajima motora koje zvuče kao pjevanje.

U najboljem slučaju ovo može biti neprijatno, ali ako se ovo dogadja na okretajima na kojima najčešće vozite, ovo će biti neprihvatljivo. U većini slučajeva ovome ima lijeka.

 

Image