SERVIS PROPELERA

POPRAVAK

Adriatic propeleri vrše popravke svih vrsta propelera (bronca, aluminija, stainless steel) do promjera 3000 mm.

Za popravak, optimizaciju i modifikaciju propelera, certficirani smo od strane Bureau Veritas-a.

Svaki propeler koji se popravlja (ili modificira) mora biti optimiziran.

Optimizacija propelera vrši se upotrebom Prop Scan uređaja (link) na klasu po međunarodnom standardu za propelere ISO 484/2 (link) prema zahtjevu klijenta.

Cijena optimizacije (popravka) zavisi o klasi na koju će propeler biti optimiziran (prema zahtjevu klijenta).

Nedostajući djelovi propelera se navaruju TIG tehnologijom od strane našeg certificiranog zavarivača.

Po potrebi se varovi ispituju odgovarajućim penetrantima.

nakon popravka i optimizacije Propeleri se statički ili dinamičkom balansiranju.

Aluminijski propeleri se bojaju kvalitetnom postojanom crnom bojom.

Brončani i Stainless stell propeleri se poliraju do visokog sjaja, a po potrebi se brončani propeleri premazuju silikonskim premazom Prop One.

 

OPTIMIZACIJA

Optimizacija vijaka vrši se prema najvišem međunarodnom standardu za brodogradnju i brodske vijke ISO 484 (ISO 484/1 i ISO 484/2)

Optimizacija propelera se vrši korištenjem sofisticirane Prop Scan tehnologije koja omogućava ispitivanje kompletne geometrije vijka, dijagnosticiranje njegovih nepravilnosti, njihovo uklanjanje i modificiranje u svrhu postizanja što povoljnijih hidrodinamičkih značajki propelera.

Optimizacijom se potpuno uklanjaju vibracija uzrokovane lošim propelerom.

Optimizirani propeler će imati učinkovitiju hidrodinamiku, bit će uravnotežen, ispravnog oblika te će odgovarati specifičnim zahtjevima broda uz poboljšanje izlaznih performansi broda.

Optimizacijom propelera motor će biti odnosno optimalno opterećen, brzina će se povećati broda uz smanjenje potrošnje goriva.

MODIFIKACIJA

Gotovo 95% ugrađenih propelera na brodovima nisu optimalni za brod na kojem su ugrađeni, a i to pod pretpostavkom da je preostalih 5% tek slučajno pogođeno.

Propeler je obično napravljen prema proračunatom promjeru i koraku, kao glavnim parametrima veličine propelera, i to je bilo to. Barem kada govorimo o propelerima za veće brodova. Za one manje propeler se kupovao zajedno s motorom, bez obzira na brod i motor na koji će biti ugrađen.

Pomoću Prop Scan uređaja i pripadajućim softverom, a na temelju optimalnih i postignutih okretaja motora, možemo modificirati, odnosno napraviti optimalni propeler tako da odgovara motoru i brodu.

Takav propeler će imati veliki utjecaj na energetsku učinkovitost i ukupne performanse broda, odnosno motor će biti pravilno (optimalno) opterećen čime će se smanjiti potrošnja goriva.